Nack- och ryggsmärtor

Närmare 70% av befolkningen har någon gång under livet problem med nacke och och/eller rygg.  De flesta blir blir bra spontant. I vissa fall kan man behöva hjälp av sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor samt eventuellt medicinering.

Det finns dock personer som har mycket besvär med långvariga smärttillstånd som inte svarar på den vanliga konservativa behandlingen. Inte alla dessa har någon indikation för operativt ingrepp.

Orsaken till långvariga (kroniska) smärttillstånd i ryggen kan ibland vara oklar.
Vanligen, så finns det bara 4 olika strukturer som ensamt, eller gemensamt kan ge besvär från nacke/rygg. 

Det är Skelett, framförallt då leder.

Det är Disk 

Det är Nerv

Det är Muskel

För att kunna rikta behandling mot det som är grundorsak till smärtan, krävs det en noggrann analys av problemet. Detta inkluderar en manuell undersökning samt ofta röntgen eller MR/CT undersökning.

Detta gör man för att få en  överblick över bland annat disk och skelett status. 

En av de vanligare orsakerna till ryggont över 30 års åldern, är de små lederna som styr ryggraden. De heter facettleder och enligt statistiken så bedömer man att ca 50% av de som har kroniska rygg smärtor, har problem som kommer från dessa leder. 

Dessa leder, likväl som alla andra leder av samma typ i kroppen kan drabbar av artros förändringar, som kan ge upphov till smärta och som i sin tur gör att muskulaturen drar ihop sig och ger smärta och/eller värk. Man bedömer då ofta att problemet är muskulärt, men man måste alltid fundera på varför muskulaturen reagerar som den gör. det är sällan som det är något uppenbart fel, skada eller förändring i muskulaturen, som orsakar smärtorna.